top of page

Unettomuuden hoito

Unettomuuden lääkkeetön hoito

 

Unettomuus on erittäin yleistä. Suomalaistutkimuksen  mukaan unettomuus vaivaa jo yli miljoonaa suomalaista; määrä on jopa kaksi kertaa suurempi kuin muissa Euroopan maissa.

Unettomuuden vuoksi väsymys vaivaa töissä, perhe-elämä häiriintyy ja elämänhalu vähenee.

 

Koska unettomuus on yleensä oire jostakin , sen hoito on yhtä yksilöllistä kuin siihen johtaneet syyt.  Keskeistä onkin syyn tai syiden selvittäminen ja unettomuuteen johtavan noidankehän katkaiseminen.

Unettomuuden syitä ovat  mm. rytmittömyys, stressi sekä ajatukset, uskomukset tai tulkinnat jotka liittyvät nukkumiseen.

On myös ihmisiä, jotka ovat perimältään herkkäunisia.

 

Unettomuudesta voi puhua silloin kun henkilö tuntee, ettei ole nukkunut hyvin tai unta ei ollut tarpeeksi. Väsynyt olo aamulla kertoo myös huonosta unenlaadusta tai  unen riittämättömästä pituudesta .

 

Unettomuuden oireina pidetään seuraavia asioita.

  • Sinulla on vaikeuksia nukahtaa. Monenlaiset ajatukset risteilevät mielessä. Sopivaa nukkumisasentoa ei meinaa löytyä vaan pyöriskelet sängyssä.

  • Uni on katkonaista; nukahdat ja nukut, mutta heräät välillä katsomaan kelloa.

  • Heräät liian varhain aamuyöllä kun muut vielä nukkuvat ja uni ei enää tahdo tulla.

  • Uni on laadultaan huonoa eikä se virkistä sinua. Nukut kyllä, mutta aamuisin olet väsynyt ja väsymys seuraa sinua koko päivän.

 

Univaikeuden sanotaan olevan tilapäistä kun se on kestänyt alle kaksi viikkoa. Muutamien viikkojen pituisesta unettomuudesta  käytetään nimitystä lyhytaikainen unettomuus, ja univaikeuksien kestäessä yli kolme kuukautta on kyseessä pitkäaikainen unettomuus.

 

Lääkkeettömän hoidon keskeinen taustateoria on unettomuuden kognitiivis-behavioraalinen malli.

Malli painottaa unettomuutta ylläpitävien tekijöiden merkitystä unettomuuden jatkumisessa. Sen mukaan pitkäkestoista unettomuutta ylläpitää ylivireys, joka voi olla emotionaalista, kognitiivista tai fysiologista.

Ylivireys johtuu nukkumistottumusten ja elämäntapojen muutoksista ja uneen liittyvistä haitallisista ajatuksista ja uskomuksista.

 

 

Lähteet:

  • Työikäisten unettomuuden hoito, Työterveyslaitos 2012

  • Unikoulu aikuisille, Markku Partinen,Maarit Huovinen

    

 

Unettomuuden yksilöllinen hoito

 

Unettomuuden hoito räätälöitynä yksilöllistä tarvetta vastaavaksi  yksilötyöskentelyksi vastaanotolla.

Hinta 54,- sis Alv 24 % 60 min

​

 

Ota rohkeasti yhteyttä: Päivi Kuutti puh. 040 5444 622

bottom of page